O tom, že je mrkva zdravá pravdepodobne nepochybuje nikto z nás. veď už od malička počúvame o jej zdravotných benefitoch. Táto zelenina si však zásluhou vyslúžila svoje nenahraditeľné miesto na našich tanieroch. Aj napriek tomu, že ide o notoricky známu surovinu, pri jej konzumácii robíme jednu obrovskú chybu. Pýtate sa akú? No takú, že ju nekonzumujeme celú.
Vytiahnite vňať z koša
Vňať z mrkvy končí vo väčšine domácností automaticky v smetnom koši. Niektorí ju otrhajú ešte v obchode. To je ale veľká chyba. Rovnako ako koreň, je aj táto jej časť neskutočne zdravá, no a navyše aj chutná. Môžete ju použiť do zeleninových šalátov, ako náhradu listovej zeleniny. Veľmi fajn je aj v polievke, spolu s varenými zemiakmi, či kašou, alebo ako súčasť nátierok.
Prečo je vlastne mrkva taká zdravá?
Mrkva obsahuje vysoké množstvo beta karoténu, teda vitamínu A. to je dôvod, prečo už od detstva počúvame, že ak budeme jesť mrkvu, budeme mať zdravé oči. Tento vitamín je taktiež nevyhnutný vtedy, ak sa chceme v lete krásne opáliť. Okrem beta karoténu, však obsahuje aj množstvo ďalších látok, ktoré sú pre náš organizmus veľmi potrebné a zdravé. Reč je napríklad o vysokom množstve fytochemikálií, minerálnych látok, ostatných vitamínov a vláknine.
Dajte vňati zelenú počas zimy
Mrkvovú vňať by ste mali v kuchyni využívať hlavne počas zimy. listová zelenina, ktorú si kúpite v obchode, je totiž plná dusíku a samozrejme priemyselných hnojív.. možno si hovoríte, že to isté platí aj pre mrkvu. Vy to však môžete celé oklamať. Stačí ak z kúpenej mrkvy odrežete jej vrch, teda časť z ktorej vňať normálne rastie. Tento kúsok, by mal mať asi tak centimeter. Za normálnych okolností, by aj tak skončil v koši, takže o nič neprídete. Odrezok namočte do vody a po niekoľkých týždňoch vám z nej vyrastie nádherná a hlavne zdravá vňatka.